tisdag 24 mars 2009

Apropå höga löner och bonusar

Vilket fikarum har inte avhandlat ämnet kring bonusar och höga löner den senaste tiden?

Frågan aktualiseras genom finanskrisen vi befinner oss i. Det sticker i ögonen när så många blir av med sina jobb att vissa personer fortsätter leva på en månadsinkomst som ibland kan närma sig en årsinkomst för somliga andra.

Så här tycker jag:

Vi bör helt och hållet slopa bonussystem. Ev. att man ska kunna få en prestationsbaserad avkastning när det går bra för ett företag, det ska ju då även komma all personal till del i. Inga multumbelopp till chefer, alla ska i sånt fall belönas!

Både näringsliv och offentlig sektor bör se över hur höga löner egentligen är rimligt att ha. Det blir en ond cirkel med höga löner där människor anpassar sin livsstil till den lön man får. Ju högre lön destor mer verklighetsfrämmande livsstil, samt avståndet från "vanliga människor" ökar. Genom höga löner ställs även orimliga krav på prestation och närvaro. Jag tror vi alla mår bättre av mer tid för familj, vänner och att ta hand om sig själv. Det gör också att man gör bra ifrån sig på jobbet. Mer livskvalitet och möten mellan olika samhällsgrupper så att vi inte skapar dessa avgrundslika avstånd mellan olika grupper i samhället. Det mår ingen bra av.

Om vi sänker de högsta chefslönerna kan vi också kosta på oss att höja löner i yrken som har orimligt låga löner, tex. förskolelärare, undersköterskor mf.l. Vi bör jämna ut lönerna.

Ovanstående är lättare sagt än gjort. Vem tar initativet? Vi är alla en del i det här, det räcker inte med att EN kommun eller ETT landsting sänker sina chefers löner, eller ett företag. Och det är detta som blir en ond cirkel. Men diskussionen pågår och förhoppningsvis leder det till förändring?!

Inga kommentarer: