tisdag 31 mars 2009

Meningslösheten i att vara mot "Earth hour"

I lördagskväll mellan 20.30 och 21.30 beräknas ca 500 000 svenskar ha deltagit i earth hour. En global manifestation mot klimatkrisen. Genom att släcka ner har man visat sitt stöd och manat till eftertänksamhet för hur vi förbrukar vår jords icke-förnybara resurser. Som med alla andra viktiga frågor i vårt samhälle krävs såväl manifestationer, debatter, åtgärder, politisk kraftsamling för att vi ska komma tillrätta med klimatkrisen.

Men så ändå kommer dessa trista kommentarer kring att: behövs verkligen earth hour, varför släcka ner? vad är det vi visar med det? är det inte att förringa problemet. Detta fick jag dels ta del av en debatt på P1 där en moderattant i Stockholm stad hade varit med och beslutat att Stockholm minsan inte skulle släcka ner. Sen läste jag även Alexander Voronovs pinsamma krönika i Eskilstuna Kuriren där även han ifrågasatte earth hour och menade att vi istället borde tänka på hans farmor i Uganda som inte har elektricitet överhuvudtaget.

Tröttsamt och ogenomtänkt. Det är så självklart så det känns pinsamt att bemöta. SJÄLVKLART kan man inte nöja sig med att släcka ner en gång per år och tro att vi har kommit åt klimatkrisen. Självklart räcker det inte bara med manifestation. MEN JO det fyller en viktig funktion, tillsammans, med det andra i paketet: dvs. åtgärder, politiskt stöd, debatt, livsstilsförändringar m.m.. Allt hänger ihop.

När man släcker ner en timme får man möjlighet att prata med varandra om hur vi egentligen lever, kanske man hinner få sig några tankeställare om man tar tillfället i akt.

Självklart handlar inte manifestationen att förringa elektricitetens betydelse för våra hushåll. Självklart kan man vara medveten om att det finns de som inte ens har denna välfärd. Självklart går det att manifestera genom att släcka ner och samtidigt tänka på hur felfördelat jordens tillgångar är. Det finns ingen motsättning i det.

Vem är mot Rosa bandet? Vem är mot earth hour?

-Mer earth hour, mer manifestation, mer åtgärder, mer debatt. Men snälla vi kan väl i varje fall debattera om klimatkrisen i sig, inte earth hours väl eller ve?

Inga kommentarer: