fredag 22 maj 2009


Därför ska offentlig sektor satsa på egenproducerad VINDKRAFT!

I tisdags19 maj beslutade landstingsstyrelsen i mitt landsting, där jag även jobbar: LANDSTINGET SÖRMLAND att göra en utredning kring egenproducerad VINDKRAFT.

Alla partier utom Moderaterna ställde sig bakom detta beslut!

- Glädjande att det finns en så stark uppslutning, skrämmande att Moderaterna inte förstår bättre. Eller det kanske förstår de har inte lust att verkligen vara med och GÖRA något, ta ANSVAR för klimatet. Det är lätt att formulera i ord att vi ska bli miljöledande landstinget. Men sen att med egna intiativ och i konreta förslag ta ansvar...

Argumentet som jag hört mot att landstinget ska producera vindkraft har framförallt varit följande:

1) Vi köper redan miljömärkt el, så det blir ingen "miljövinst", vi är redan bra.
2) Landstinget ska lägga sin tid och resurser på Hälso- och sjukvården inte elproduktion
3) Det kostar pengar.

Jag menar att inga av dessa tre argument är hållbara:

1) Ja vi är redan duktiga, men det räcker inte. Om vi kunde lyfta blicken från vårt navelskåderi kommer vi snabbt upptäcka att vi inte är ensamma här i världen, Landstinget Sörmland är bara en fjuttig del av ett elslukande Sverige, Europa, världen. Om vi ska komma någonstans i ett större perspektiv med klimatfrågan gäller det att alla offentliga aktörer tar ansvar och ställer om! Det handlar samtidigt även om att minska elförbrukningen. LYFT BLICKEN

2) Om vi inte tar ansvar för vårt klimat kommer det inte finnas några att ta hand om i framtiden. Det är även väldigt trångsynt att se att hälsosjukvården inte skulle vara beroende av elförsörjning. Vi måste ta vårt ansvar.

3) Ja, men med stor sannolikhet kammar vi hem de pengarna på ungefär 10-20 år. Och det är just sådana aspekter som en förstudie ska klargöra.

En positiv början är påbörjad. Vi ska vara stolta och känna glädje att Landstinget Sörmland har tagit initativ, tar ansvar och är pådrivande i en hållbar energiförsörjning. Vi ser oss som en del av ett större sammanhang, där man inte som moderaterna enbart ser så långt näsan räcker.

Inga kommentarer: